Τετραήμερο Retreat “Η Τέχνη της Διαπροσωπικής Επικοινωνίας” 16/07/21 – 19/07/21

Η διαχείριση και έκφραση των συναισθημάτων και των σκέψεών μας στις αλληλεπιδράσεις μας είναι Τέχνη. Αντανακλά τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας σε σχέση με το περιβάλλον μας. Και όπως συμβαίνει με κάθε μορφή τέχνης, ο τρόπος έκφρασης αποτυπώνει την προσωπική μας αισθητική, τη δική μας πινελιά.

Σε αυτό το retreat προσεγγίζουμε την τέχνη της επικοινωνίας τόσο μέσα από την συμβουλευτική, όσο και μέσα από το βίωμα του σώματος που αισθάνεται, κινείται, εκφράζεται.

Θα έρθουμε σε επαφή με ορισμένες ψυχολογικές και νοητικές μεθόδους και θα εξοικειωθούμε με απλές τεχνικές που θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε διαπροσωπικές εντάσεις διατηρώντας το μέτρο, την ισορροπία και τον αυτοσεβασμό μας.

Παράλληλα θα προσεγγίσουμε μέσα από την κίνηση τον τρόπο με τον οποίον ακούμε το σώμα μας, ακούμε τον εαυτό μας, αντλώντας στοιχεία από αρχές του σύγχρονου χορού, από μεθόδους somatics, αλλά και τον αφρικανικό χορό, πολεμικές τέχνες κ.α. Επίσης, προκειμένου να μπούμε σε συνθήκη δημιουργικής ανατροφοδότησης και αντικατοπτρισμού θα πειραματιστούμε ακόμα με τη γραφή και τη ζωγραφική.

Συντονιστές των σεμιναρίων κι εργαστηρίων είναι η Βασιλική Χρυσανθακοπούλου Τσαγκάρη – χορεύτρια και παιδαγωγός, και ο Χρίστος Βράχας- ψυχολόγος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του τετραημέρου έχει ως εξής:

 

Ο χώρος

Το οικολογικό αγρόκτημα Σκιάχτρο είναι ένας ελαιώνας τέσσάρων στρεμμάτων στη Μαραθόπολη Μεσσηνίας, 500m από το χωριό και 200m από τη θάλασσα. Η αγάπη της οικοδέσποινας Αλεξάνδρας για τη φύση και τη δημιουργική έκφραση την ενέπνευσαν ώστε χρόνο με το χρόνο το κτήμα να έχει μεταμορφωθεί σ’ έναν προορισμό ευεξίας, δημιουργικότητας και μοναδικών εμπειριών. Όμορφες γωνιές έχουν στηθεί για να φιλοξενούν ιδιαίτερες δράσεις.

Διαμονή

Οι επισκέπτες του retreat θα φιλοξενούνται στο αγρόκτημα. Η διαμονή γίνεται σε πολυτελείς σκηνές τύπου Bell Tent εμβαδού 20τ.μ.όπου θα διαμένουν από δύο έως τέσσερα άτομα στην κάθε σκηνή. Όποιος επιθυμεί πλήρη ιδιωτικότητα μπορεί να φέρει τη δική του σκηνή και να τον βοηθήσουμε να την στήσει, ή να διαμείνει σε ξενοδοχείο της περιοχής. Στο κτήμα υπάρχουν τρία μπάνια με ντους και ζεστό νερό και δύο εξωτερικά ντους. Επίσης υπάρχει πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα.

Διατροφή

Στην τιμή του retreat συμπεριλαμβάνεται πλήρης διατροφή, ήτοι: πρωινό μετά τη γιόγκα, μεσημεριανό γεύμα κι ελαφρύ δείπνο. Οι ώρες των γευμάτων μπορεί να διαφοροποιούνται από το πρόγραμμα ανάλογα τις δράσεις. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν γεύματα παρασκευασμένα από τους ίδιους (εφόσον το επιθυμούν φυσικά) χρησιμοποιώντας αγνά υλικά από τα μποστάνια του κτήματος και τους τοπικούς παραγωγούς. Κάθε γεύμα θα είναι μια εμπειρία farm to table cooking class! Επιπλέον, υπάρχει κι η επιλογή catering από αξιόλογα εστιατόρια του χωριού ή και για όποιον επιθυμεί μπορεί να προετοιμάσει ο ίδιος το γεύμα του στην κουζίνα του αγροκτήματος.

Δράσεις

Στην τιμή περιλαμβάνονται τα κάτωθι σεμινάρια κι εργαστήρια.

Γιόγκα:

Τα πρωινά ξεκινάμε τη μέρα με μια ώρα χάθα γιόγκα για αρχάριους και μέσους και δεκαπέντε λεπτά χαλάρωσης. Σ´ ένα ήρεμο περιβάλλον, στην ξύλινη πλατφόρμα των 72τ.μ., κάτω από την σκιά των πεύκων θα ασκούμαστε σε ήπιες πρακτικές γιόγκα, αναπνοές και χαλάρωση. Τα μαθήματα της γιόγκα είναι προαιρετικά.

1η μέρα – Σεμινάριο ψυχολογίας: Ο θυμός ως παγίδα και ως εργαλείο

Πότε ο θυμός είναι ένδειξη απώλειας της ψυχραιμίας και της ισορροπίας μας και πότε είναι αναγκαίος ως εργαλείο αυτοπροστασίας; Πώς διακρίνουμε ανάμεσά τους και πώς αξιοποιούμε το θυμό χωρίς να μας κατακλύζει;

1η μέρα – Εργαστήρι κίνησης: Ενσώματη αντίληψη, κινητική έκφραση και δημιουργική διαδικασία – Μέρος 1ο

Ακούω το σώμα μου. Παρατηρώ κρυμμένες εντάσεις. Ποια είναι τα σημάδια που δίνει το σώμα μας ότι έχουν ξεπεραστεί τα όρια; Αναπνοή – Φωνή – Εκτόνωση: από τη δυναμική της καταστροφής στη δυναμική της δημιουργίας.

2η μέρα – Σεμινάριο Ψυχολογίας: Διαλλακτικότητα και υποχωρητικότητα

Ποια είναι τα όρια μεταξύ της διαλλακτικότητας και της υποχωρητικότητας; της σταθερότητας της θέσης μας και του πείσματος; Πώς διακρίνουμε ανάμεσά τους; Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη διαλλακτικότητα για να συμβάλλει στην επίλυση των προσωπικών συγκρούσεων;

2η μέρα – Εργαστήρι κίνησης: Ενσώματη αντίληψη, κινητική έκφραση και δημιουργική διαδικασία – Μέρος 2ο

Τεχνικές χαλάρωσης. Αφήνομαι, επιτρέπω. Έδαφος και υπέδαφος: πού βρίσκομαι και από τι στηρίζομαι. Εξερεύνηση των δικών μου ορίων και των άλλων μέσα από την κίνηση. Δημιουργική ησυχία.

3η μέρα – Διαδραστικό δρώμενο: Η αρμονία της επικοινωνίας

Ποια είναι τα χαρακτηριστικαά της αρμονικής επικοινωνίας; Πώς αντιλαμβανόμαστε ότι και οι δύο πλευρές έχουν αποκομίσει όφελος από την επικοινωνία και όχι μόνο η μία; την τρίτη και τελευταία αυτή μέρα ενώνουμε την ψυχολογική προσέγγιση με την τέχνη της κίνησηςκαι του χορού σ’ ένα διαδραστικό σεμινάριο.

Μέσα από δρώμενα που θα περιλαμβάνουν ενδεικτικές περιπτώσεις μη υγιούς αλλά και υγιούς επικοινωνίας, έχουμε την ευκαιρία να διατυπωθούν απόψεις για τον τρόπο αντιμετώπισης αλλά και προσωπικές εμπειρίες.

Ταυτόχρονα, μέσα από την κίνηση αφουγκραζόμαστε τα συναισθήματα που αναδύονται, τον τρόπο που αυτά σωματοποιούνται (π.χ. σφίξιμο, άγχος, απελευθέρωση, ανακούφιση κ.α.) και με οδηγίες που μοιάζουν με κινητικά παιχνίδια συνθέτουμε το πλαίσιο για αν εξελιχθεί η “επικοινωνιακή” ιστορία κάθε συνάντησης, που δεν μπορεί παρά να είναι μοναδική.

Κατά αυτόν τον τρόπο, μέσα από την ταυτόχρονη προσέγγιση και των δύο συντονιστών, συνυφαίνονται και κατασταλάζουν οι εμπειρίες και οι συνειδητοποιήσεις και των τριών ημερών.

Κόστος

Η τιμή για το τριήμερο είναι 260€ ανά άτομο. Για όποιον διαμένει σε άλλον χώρο αλλά θέλει να παρακολουθήσει μόνο τα σεμινάρια/εργαστήρια η τιμή διαμορφώνεται στα 100€ (δεν περιλαμβάνει γεύματα).  Για την κράτηση θέσης απαιτείται κατάθεση προκαταβολής 100€ κι εξόφληση μέχρι 25/06/21 (στην περίπτωση παρακολούθησης μόνο των σεμιναρίων προκαταβολή 50€). Σε περίπτωση ακύρωσης από τον συμμετέχοντα μέχρι τις 11/06/21 η προκαταβολή επιστρέφεται στο 100%. Για ακύρωση από 12/06/21 έως 25/06/21 επιστρέφεται το 50%. Εάν δεν συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός συμμετοχών (6 άτομα) μέχρι τις 25/06/21 το retreat δε θα γίνει κι οι προκαταβολές θα επιστραφούν. Τα σεμινάρια ωστόσο θα πραγματοποιηθούν εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον και συμμετοχές.

Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται οι μετακινήσεις άφιξης κι αναχώρησης. Αν οι προβέψεις δείχνουν εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες το retreat θα μεταφερθεί σε άλλη ημερομηνία κι οι συμμετέχοντες θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν πίσω όλο το ποσό που θα έχουν προπληρώσει εφόσον δεν τους εξυπηρετεί η νέα ημερομηνία. Σε περίπτωση που λόγω Covid δεν είναι δυνατές οι μετακινήσεις οι προκαταβολές θα επιστραφούν στο 100%.

Για την κράτηση της θέσης σας παρακαλούμε αποστείλετε μήνυμα στη διεύθυνση info@skiaxtro.gr ή επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο 6937840077.